Nieoczywiste atrakcje nadmorskich miejscowości
10 marca 2020
Biobawełna – szycie przyjazne naturze
11 maja 2020

Patelnie nieprzywierające a smażenie – jak robić to dobrze?

Wśród wielu dostępnych na rynku modeli, patelnie nieprzywierające radzą sobie bardzo dobrze. Choć delikatne, odpowiednio używane stają się ogromnym ułatwieniem w kuchni. Idealnie nadają się do przygotowywania dietetycznych potraw i łatwo je wyczyścić. Jednak aby patelnie nieprzywierające na długo zachowały swoje wyjątkowe właściwości, trzeba wiedzieć, jak właściwie się z nimi obchodzić. Smażenie, choć teoretycznie łatwiejsze ze względu na nieprzypalanie się składników, musi być procesem przemyślanym. Jak go właściwie wykonywać? O czym pamiętać smażąc na patelni nieprzywierającej?

Czy patelnie nieprzywierające mogą się niszczyć podczas smażenia?

Mimo że patelnie nieprzywierające kojarzą się z solidnością i doskonałymi parametrami technicznymi, nie są produktem niezniszczalnym. Podczas intensywnego smażenia istnieje duże ryzyko przegrzania powierzchni, a proces ten może pogłębić całkowity brak tłuszczu na naczyniu. Te czynniki sprawiają, że delikatna warstwa nieprzywierająca traci swoje cenne właściwości, a nawet może ulec uszkodzeniu. Gdy powłoka zostaje naruszona, patelnie nieprzywierające powinny być wtedy wymienione na nowy model.

Patelnie nieprzywierające – zasady właściwego smażenia

Dbanie o patelnie nieprzywierające jest szczególnie ważne, jeśli chcemy, aby sprzęt dobrze spełniał swoją funkcję przez długi czas. Dotyczy to również drogich modeli, które niestety poprzez niewłaściwe smażenie są narażone na szybkie uszkodzenie. Gdy patelnie nieprzywierające to nasze podstawowe narzędzie w kuchni, należy przestrzegać kilku podstawowych zasad:

  1. Przede wszystkim należy dopilnować, aby patelnie nieprzywierające nie były narażone na przegrzanie. Bardzo wysoka temperatura utrzymywana przez długi czas to prosta droga do niszczenia się powłoki non-stick. Jeśli chcemy szybko nagrzać patelnie nieprzywierające, wystarczy użyć dużej mocy palnika (nie większej niż 70%) na samym początku, a następnie zmniejszyć ją na pozostały czas smażenia lub duszenia. Nie trzeba narażać patelni na przegrzanie – gdy jest już ciepła, przez długi okres utrzymuje wysoką temperaturę.
  2. Mimo że istnieje przekonanie o możliwości smażenia całkowicie beztłuszczowego, dla bezpieczeństwa, jak i samego zdrowia, najlepiej użyć jego choćby minimalnej ilości. Bez tłuszczu patelnie nieprzywierające mogą się przegrzewać i niszczyć. Szkoda więc wydać kilkaset złotych na dobry sprzęt, a później uszkodzić go przez brak kilku kropel tłuszczu, które dla takiego naczynia ma ogromne znaczenie. Niewielka ilość tłuszczu zabezpiecza patelnie nieprzywierające, a przy tym wzbogaca walory smakowe potrawy i w dalszym ciągu czyni ją dietetyczną.
  3. Sekret właściwego smażenia tkwi również w wyborze dobrego oleju. Jeśli jego jakość jest niska, naczynie szybko się nagrzeje, a to skutkuje pogorszeniem się stanu delikatnej powłoki. Patelnie nieprzywierające podczas smażenia nie tolerują oleju w atomizerze, ponieważ to prosta droga do uszkodzenia warstwy, niezależnie z jakiego materiału została wykonana.
  4. Smażenie na patelni z powłoką nieprzywierającą wymaga też dostosowania wielkości naczynia do potrawy. Jeśli niewielki składnik będzie przygotowywany na dużej patelni, zwiększa się ryzyko przegrzania powierzchni, a to skutkuje oczywiście jej osłabieniem.
  5. Podczas smażenia należy zrezygnować z ostrych, metalowych narzędzi do mieszania i nabierania. Są to elementy, które z łatwością mogą zarysować delikatną warstwę. O wiele bardziej bezpieczne są akcesoria kuchenne wykonane z silikonu, plastiku lub drewna.
  6. Patelnie nieprzywierające nie powinny być narażone na gwałtowne zmiany temperatury. W związku z tym należy całkowicie zapomnieć o polewaniu jeszcze ciepłego naczynia wodą (obojętnie, czy jest zimna, czy ciepła), ponieważ może to mocno zaszkodzić warstwie nieprzywierającej. Zawsze należy odłożyć patelnię do samoistnego ostygnięcia.
  7. Po użyciu patelni i jej ostudzeniu najlepiej usunąć zabrudzenia podczas ręcznego mycia, rezygnując ze zmywarki. Jeśli smażenie nie było bardzo intensywne, można też wytrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym. Pozostałości tłuszczu będą pełnić wtedy funkcję konserwującą.